Anti-snurk beugel (MRA)
Vooraf
Nachtelijk snurken kan worden veroorzaakt door het terugzakken van uw tong tijdens de slaap. Door dit terugzakken verkleint de luchtweg. Dit is een van de oorzaken van snurken. Soms leidt dit ook tot het obstructief slaap apneu syndroom (OSAS). Een mogelijkheid om snurken en OSAS te verhelpen is door een mandibulair repositie apparaat (MRA) te dragen tijdens het slapen. Dit is een beugel die uw onderkaak naar voren houdt tijdens de slaap. Een MRA wordt door de kaakchirurg en de mondhygiëniste op maat gemaakt.
Binnen onze afdeling bestaat veel ervaring met de vervaardiging van een MRA. We werken nauw samen met verschillende gecertificeerde laboratoria om de apparaten te maken. Binnen het ziekenhuis maken we deel uit van de OSAS werkgroep en werken we samen met longarts, KNO-arts en neuroloog.
Bekijk hier een presentatie van de MRA
Verwijzing
Mensen die thuis klachten ondervinden van hinderlijk snurken (en vaak gaat het hierbij ook om de bedpartner) zien wij vaak via de KNO-arts die met u de oorzaak van het snurken kan achterhalen. Soms adviseert hij/zij een slaaponderzoek bij de longarts om OSAS uit te sluiten.
Wilt u direct een mandibulair repositie apparaat, bijvoorbeeld wanneer u eerder ook een anti-snurk apparaat had of dit wilt uitproberen, dan kunt u ook direct bij ons een afspraak plannen.
De eerste afspraak
Wanneer u zich meldt voor behandeling op de wordt nog een röntgenfoto gemaakt. Deze röntgenfoto geeft ons informatie over de conditie van uw tanden en kiezen.
De mondhygiëniste onderzoekt de conditie van uw tandvlees en de beweeglijkheid van uw kaakgewricht. Dit is belangrijk omdat de MRA over uw tanden en uw tandvlees heen valt. Daarnaast geeft de MRA een voorwaartse verplaatsing van uw onderkaak ter hoogte van het kaakgewricht. Beweging naar voren is dus belangrijk.
Als de kaakchirurg en de mondhygieniste denken dat u baat zult hebben van een MRA voor snurken of OSAS, worden er gebitsafdrukken gemaakt van uw gebit (gips happen). Deze afdrukken gaan samen met een beet registratie naar een tandtechnisch laboratorium. Dit laboratorium maakt binnen 2 – 3 weken uw MRA.
Deze afspraak duurt ongeveer 30 minuten.
De tweede afspraak
Tijdens deze afspraak krijgt u uw MRA. U krijgt uitleg over het plaatsen en uitnemen van de MRA en het gebruik gedurende de nacht.
Tijdens de eerste dagen is het met name belangrijk dat u went aan uw MRA. De onderkaak wordt nu al naar voren gehouden, maar nog niet zoveel dat het effect al optimaal behoeft te zijn. U kunt een vervelend gevoel ter plaatse van de kaakgewrichten bij het wakker worden. Dit is een kwartier na het opstaan weer over.
Wanneer u eenmaal gewent bent aan het gebruik van de MRA, gaat u zelf de MRA activeren. Dit doet u dagelijks en met kleine beetjes totdat het effect optimaal is. Daarbij is het belangrijk dat het snurken verholpen is, maar dat de onderkaak niet onnodig ver naar voren wordt gehouden.
Het vervolg
Na zes weken komt u voor controle bij de kaakchirurg. Hij bespreekt met u het behandelresultaat, en behandelt eventuele ongemakken aan de MRA.
Hierna zien we u graag terug bij problemen. Ook als u als OSAS patiënt geniet van de extra lucht die u ’s nachts krijgt, en op zoek bent naar een definitieve oplossing voor het terugzakken van de onderkaak geven we u hier graag voorlichting over.