companylogo
  • Home
  • Osteotomie
  • Vrijleggen van een tand of kies

Vrijleggen van een tand of kies

Vooraf

In overleg met uw orthodontist bent u verwezen voor het vrijleggen van een hoektand of andere tand. Deze behandeling wordt regelmatig uitgevoerd bij jeugdige patiënten bij wie na het wisselen van hun melkgebit niet alle tanden zijn doorgebroken. Om de hoektand alsnog naar de juiste plaats in de tandboog toe te bewegen is een kleine operatie nodig. Tijdens deze operatie wordt de hoektand onder het tandvlees opgezocht en meestal gelijk voorzien van een slotje met een kettinkje. Aan deze ketting kan uw orthodontist na een week trekken met de beugel.

De afspraak

Wanneer u zich meldt voor behandeling op de polikliniek wordt uw verwijsbrief in ontvangst genomen en wordt indien nodig nog een röntgenfoto gemaakt die de positie van de hoektand in uw kaak duidelijk weergeeft.

Voor de behandeling geeft de kaakchirurg u een plaatselijke verdoving die enkele minuten inwerkt. Deze verdoving zorgt ervoor dat de behandeling pijnloos verloopt. U krijgt een laken over de borst en ogen die u beschermt tegen de felle lamp en ervoor zorgt dat wij steriel kunnen werken.

Wanneer de verdoving is getest, wordt begonnen met het aan de kant schuiven van tandvlees dat over de hoektand ligt. Vaak ligt de hoektand aan de zijde van het gehemelte en is daar te voelen als bobbel onder het tandvlees. Wanneer dit nodig is wordt vervolgens bot verwijderd dat de hoektand bedekt. Dit gebeurt met een boortje. Wanneer de hele kroon (het deel wat normaal in de mond te zien is) zichtbaar is, wordt het slotje geplakt. Het plakken van het slokje gaat net als bij de orthodontist: eerst wordt glazuur opgeruwd met etsgel, dan wordt een hechtingslaagje aangebracht en als laatste wordt de bracket gelijmd met een licht-uithardende lijm.

vrijleggen hoektand foto

Afhankelijk van de plaats waar de hoektand ligt, kan worden gekozen om het tandvlees te hechten. Deze hechtingen lossen op na vijf tot zeven dagen. Een alternatief is om het tandvlees boven de hoektand aan de kant te houden door een soort kauwgom op de hoektand te plaatsen. Deze kauwgom kan uw orthodontist bij het eerstvolgende bezoek verwijderen.

Na de behandeling

De plaatselijke verdoving is na twee tot vier uur uitgewerkt. U kunt dan napijn krijgen. Daarom kunt u het beste al voor de verdoving is uitgewerkt een eerste pijnstiller innemen. U heeft hier instructie van de kaakchirurg en de assisterende gekregen. Vaak krijgt u ook een recept mee.

Door de behandeling kan uw wang gaan opzetten. Deze zwelling is na twee dagen het grootst en neemt daarna weer langzaam af. Dit is een normaal gevolg. Het koelen van de wang voorkomt mogelijk zwelling en is vaak erg aangenaam.

De eerste uren na de behandeling kan de wond nog een beetje bloeden. Dat gaat vanzelf over. Ook het speeksel kan de eerste dag na de ingreep nog wat rood zijn.

Verdere verzorging

Het is beter de eerste dag na de behandeling de mond zo min mogelijk te spoelen. U kunt uw tanden en kiezen gewoon poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van het wondje. De eerste twee dagen kunt u het beste zachte voeding gebruiken.

Om de beugelbehandeling geen vertraging op te laten lopen, is het verstandig om binnen twee weken na het vrijleggen van de hoektand een afspraak te plannen bij de orthodontist. De orthodontist kan dan beginnen met het laten doorbreken van de achtergebleven hoektand.

Locatie Deventer

Deventer Ziekenhuis

Bezoekadres
N. Bolkesteinlaan 75
7416 SE Deventer

Correspondentieadres
Postbus 5001
7400 GC Deventer

Telefoon
0570 53 50 75

E-mail
[email protected]

Bereikbaarheid
Ma. t/m vrij.: 08:00 - 17:00 uur

 

Locatie Rijssen

Medisch Centrum Rijssen

Bezoekadres
Wijnand Zeeuwstraat 26
7462 DE Rijssen

Correspondentieadres
Postbus 5001
7400 GC Deventer

Telefoon
0570 53 50 75

E-mail
[email protected]

Bereikbaarheid
Ma. t/m vrij.: 08:00 - 17:00 uur

 

Locatie Zutphen

Gelre Ziekenhuizen

Bezoekadres
Den Elterweg 77
7207 AE Zutphen

Correspondentieadres
Postbus 9020
7200 GZ Zutphen

Telefoon
0575 59 28 22

E-mail
[email protected]

Bereikbaarheid
Ma. t/m vrij.: 08:30 - 16:30 uur

 

Aangesloten bij

lid IAOMS
lid NVOI
lid VMKA
NVTS geaccrediteerd