Verwijderen van verstandskies of wortelrest
Vooraf
In overleg met uw tandarts of orthodontist bent u verwezen voor het verwijderen van een of meer verstandskiezen. Dit kan zijn omdat een verstandskies pijnklachten veroorzaakt, maar kan ook preventief zijn om klachten te voorkomen. Ook wanneer tanden en kiezen zijn afgebroken kunt u worden verwezen om restanten in de kaak chirurgisch te laten verwijderen.
De afspraak
Wanneer u zich meldt voor behandeling op de polikliniek wordt uw verwijsbrief in ontvangst genomen en wordt indien nodig nog een röntgenfoto gemaakt die de positie van de verstandskies of wortelrest duidelijk weergeeft.
Voor de behandeling geeft de kaakchirurg u een plaatselijke verdoving die enkele minuten inwerkt. Deze verdoving zorgt ervoor dat de behandeling pijnloos verloopt. U krijgt een laken over de borst en ogen die u beschermt tegen de felle lamp en ervoor zorgt dat wij steriel kunnen werken.
Wanneer de verdoving is getest, wordt begonnen met het aan de kant schuiven van tandvlees dat over de verstandskies of wortelrest ligt. Wanneer dit nodig is wordt vervolgens bot verwijderd dat de kies of wortel bedekt. Dit gebeurt met een boortje. Wanneer er voldoende ruimte is om de kies te verwijderen, wordt deze de kaak uitgeduwd.
Na het verwijderen van de kies of wortelrest wordt het wondje verzorgd. Er wordt gespoeld met zout water, en als dit nodig is wordt het wondje gehecht. Deze hechtingen lossen op na vijf tot zeven dagen. Op het wondje krijgt u vaak een opgerold verbandgaasje waar u als drukverbandje 30 minuten losjes op dichtbijt.
Na de behandeling
De plaatselijke verdoving is na twee tot vier uur uitgewerkt. U kunt dan napijn krijgen. Daarom kunt het beste al voor de verdoving is uitgewerkt een eerste pijnstiller innemen. U heeft hier instructie van de kaakchirurg en de assisterende gekregen. Vaak krijgt u ook een recept mee.
Door de behandeling kan uw wang flink gaan opzetten. Deze zwelling is na twee dagen het grootst en neemt daarna weer langzaam af. Dit is een normaal gevolg. Het koelen van de wang voorkomt mogelijk zwelling en is vaak erg aangenaam.
De eerste uren na de behandeling kan de wond nog een beetje bloeden. Dat gaat vanzelf over. Ook het speeksel kan de eerste dag na de ingreep nog wat rood zijn. Wanneer de wond opnieuw gaat bloeden, of het bloeden toeneemt kunt u het volgende doen: U neemt een gaasje en maakt daarmee de mond schoon en droog. Zeker niet gaan spoelen! Dan neemt u een tweede gaasje dat u opvouwt. Dit opgevouwen gaasje legt u op de wond. Daarna stijf dichtbijten en dat een half uur volhouden.
Verdere verzorging
Het is beter de eerste dag na de behandeling de mond zo min mogelijk te spoelen. U kunt uw tanden en kiezen gewoon poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van het wondje. De eerste twee dagen kunt u het beste zachte voeding gebruiken. Ook is het beter om de eerste dagen niet te roken, omdat de hete rook de wondgenezing verstoort.