companylogo
  • Home
  • Osteotomie
  • Botankers plaatsen

Botankers plaatsen

Vooraf

In overleg met uw orthodontist bent u verwezen voor het plaatsen van een of meerdere botankers. Deze botankers worden gebruikt om standsafwijkingen van de tanden en kiezen te corrigeren. Ook kan met het gebruik van botankers de groei van de onder en bovenkaak worden beïnvloed en kan een operatie om kaakstand te corrigeren overbodig maken.

  botanker afbeelding 3

De afspraak

Wanneer u zich meldt voor behandeling op de polikliniek wordt uw verwijsbrief in ontvangst genomen en wordt indien nodig nog een röntgenfoto gemaakt.

Voor de behandeling geeft de kaakchirurg u een plaatselijke verdoving die enkele minuten inwerkt. Deze verdoving zorgt ervoor dat de behandeling pijnloos verloopt. U krijgt een laken over de borst en ogen die u beschermt tegen de felle lamp en ervoor zorgt dat wij steriel kunnen werken.

Wanneer de verdoving is getest, wordt begonnen met het aan de kant schuiven van tandvlees op de plek van het te plaatsen botanker. Meestal is dat aan de onderzijde van de jukboog in de bovenkaak, maar een botanker kan op elke plek worden aangebracht. Het botanker aangebogen naar de vorm van de kaak, en vastgezet met 2 tot 3 schroefjes. De positie van de schroefjes wordt aangegeven met een heel klein boortje.

Afbeelding botanker 1

Nadat het botanker is geplaatst wordt er nog gespoeld met zout water, en wordt het tandvlees terug gehecht met oplosbare hechtdraadjes. Deze behandeling duurt ongeveer een half uur (afhankelijk van het aantal botankers dat wordt geplaatst).

Na de behandeling

De plaatselijke verdoving is na twee tot vier uur uitgewerkt. U kunt dan napijn krijgen. Daarom kunt het u beste al voor de verdoving is uitgewerkt een eerste pijnstiller innemen. U heeft hier instructie van de kaakchirurg en de assisterende gekregen. Vaak krijgt u ook een recept mee.

Door de behandeling kan uw wang gaan opzetten. Deze zwelling is na twee dagen het grootst en neemt daarna weer langzaam af. Dit is een normaal gevolg. Het koelen van de wang voorkomt mogelijk zwelling en is vaak erg aangenaam.

De eerste uren na de behandeling kan de wond nog een beetje bloeden. Dat gaat vanzelf over. Ook het speeksel kan de eerste dag na de ingreep nog wat rood zijn.

Verdere verzorging

Het is beter de eerste dag na de behandeling de mond zo min mogelijk te spoelen. U kunt uw tanden en kiezen gewoon poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van het wondje. De eerste twee dagen kunt u het beste zachte voeding gebruiken.

Na de eerste dag begint u met de verzorging van het wondje door het voorgeschreven mondspoelmiddel (chloorhexidine) te gaan gebruiken. 3 keer per dag spoelt u met een klein beetje mondspoeling langs de wondjes, zodat deze bacterie-vrij kunnen herstellen.

Let op!

Het is voor een botanker belangrijk om binnen drie weken na het plaatsen van het botanker een afspraak te plannen bij uw orthodontist om te beginnen met de behandeling. Als u langer wacht blijkt uit onderzoek een vergrote kans te bestaan dat botankers loslaten van de kaak.

Locatie Deventer

Deventer Ziekenhuis

Bezoekadres
N. Bolkesteinlaan 75
7416 SE Deventer

Correspondentieadres
Postbus 5001
7400 GC Deventer

Telefoon
0570 53 50 75

E-mail
[email protected]

Bereikbaarheid
Ma. t/m vrij.: 08:00 - 17:00 uur

 

Locatie Rijssen

Medisch Centrum Rijssen

Bezoekadres
Wijnand Zeeuwstraat 26
7462 DE Rijssen

Correspondentieadres
Postbus 5001
7400 GC Deventer

Telefoon
0570 53 50 75

E-mail
[email protected]

Bereikbaarheid
Ma. t/m vrij.: 08:00 - 17:00 uur

 

Locatie Zutphen

Gelre Ziekenhuizen

Bezoekadres
Den Elterweg 77
7207 AE Zutphen

Correspondentieadres
Postbus 9020
7200 GZ Zutphen

Telefoon
0575 59 28 22

E-mail
[email protected]

Bereikbaarheid
Ma. t/m vrij.: 08:30 - 16:30 uur

 

Aangesloten bij

lid IAOMS
lid NVOI
lid VMKA
NVTS geaccrediteerd